General Information - Members - Activities - Topology Seminar - Graduiertenkolleg

Diarmuid Crowley (Aberdeen): Manifolds which are like the Associative Grassmannian (19/04/2016)

The Associative Grassmannian is the 8-dimensional homogeneous space G_2/SO(4), where G_2 is the exceptional Lie Group of rank 14.

I will discuss motivations for classifying manifolds which are like the Associative Grassmannian and out line a proof of the following:

Theorem: There are precisely two diffeomorphism classes of manifolds with the cohomology ring, signature and A-hat genus of the Associative Grassmannian. Moreover these diffeomorphism classes differ by connected sum with the exotic 8-sphere.

The proof requires combining a variety of methods, perspectives and results. These are modified surgery, classical surgery, Haefliger's classification of embeddings, and results of Kruggel on the homotopy classification of certain 7-manifolds.

This talk is part of joint work with Achim Krause, Matthias Kreck and Dietmar Salamon.

8. November 2019: "Pentagramma Mirificum". Hirzebruch lecture by Sergey Fomin

Hausdorff-Kolloquium im WS 2019/20

Toeplitz Kolloquium zur "Didaktik und Geschichte der Mathematik" im WS 2019/20

Berufspraktisches Kolloquium im WS 2019/20