May 21st 2019
Andrea Bianchi (RFWU Bonn): Splitting of the homology of the punctured mapping class group

Let G be the mapping class group of the orientable surface S of genus g with one parametrised boundary curve, and let C(S,m) be the configuration space of m distinct unordered points on S. We compute the homology of C(S,m) with coefficients in Z/2 as a representation of G . Our main application is a splitting theorem for the homology of the mapping class group of a surface of genus g with one parametrised boundary curve and m permutable punctures.